понеділок, 30 жовтня 2017 р.

Адаптаційний процес дошкільників

Шановні батьки! Всіх у вас на слуху слово «адаптація». Кожен з вас також пережив цей стан. Згадайте свій стан, коли ви вперше прийшли на роботу, в новий колектив.
Що ж значить адаптація для вашої дитини?
Адаптація - це пристосування організму до нової обстановки, а для дитини дитячий сад є новим, ще невідомим простором, з новим оточенням і новими відносинами.
Розрізняють три ступені адаптації: легкий, середній і важкий.
При легкій адаптації негативний емоційний стан дитини триває недовго. У перші дні в неї погіршується апетит і сон, вона з небажанням грається з іншими дітьми. Мова загальмовується, але дитина може виконувати вказівки дорослого. Під час подальшого звикання до нових умов усі ці явища зникають протягом першого місяця перебування дитини в дитячому закладі.
При середній адаптації емоційний стан дитини нормалізується повільніше. Сон і апетит відновлюються лише через 20 – 40 днів. Настрій нестійкий протягом місяця, щодня плаче. Протягом першого місяця дитина хворіє, як правило, гострими респіраторними інфекціями. Захворювання триває 7 – 10 днів і завершується без ускладнень. Вага не змінюється. Зміни вегетативної нервової системи: блідість, тіні під очима, палаючі щоки, діатез – протягом одного-двох тижнів.
При важкій адаптації емоційний стан дитини нормалізується досить повільно. Іноді цей процес триває кілька місяців. Дитина погано засинає, сон короткий, плаче уві сні, прокидається із слізьми; значно зменшується апетит, можлива відмова від їжі, невротичне захворювання, функціональні порушення шлунково-кишкового тракту. Не грається з дітьми або проявляє агресію. Відмовляється від участі в грі. За цей період дитина або хворіє ще раз, нерідко зі значними ускладненнями, або проявляє стійкі порушення поведінки (намагається сховатися, куди-небудь вийти, сидить і кличе маму тощо). У таких дітей бурхлива негативна емоційна реакція й негативне ставлення до дитячого закладу, що спостерігається в перші дні, часто змінюється млявим, байдужим станом.
Перші кроки пристосування до умов дошкільного закладу непрості. Це стрес для дитини, який негативно впливає на її психологічний стан. І щоб процес адаптації був легший, їй потрібна допомога з боку дорослих, особливо батьків. Процес адаптації у кожного проходить по різному. А ми дорослі маємо бути уважними і добрими до дітей, завжди прагнути їх зрозуміти, як би складно це не давалося і допомогти їм у цьому.
Поради для батьків
«Адаптація дитини до дитячого садка»
  • Готуйте дитину до спілкування з іншими дітьми й дорослими: відвідуйте з малюком  дитячі парки та майданчики,  привчайте до гри в пісочницях.
  • Ходіть із малюком на свята, на дні народження друзів, спостерігайте, як він поводиться: соромиться, усамітнюється, конфліктує, б’ється чи легко знаходить спільну мову, контактує з однолітками, тягнеться до спілкування, розкутий.
  • Дізнайтеся, який розпорядок дня у групі, і наблизьте режим дитини вдома до розпорядку дня в групі.
  • Дуже важливо вранці створювати атмосферу гарного настрою, це зумовлює успіх протягом дня перебування в дитячому садочку: будіть дитину лагідним словом, м’яким дотиком руки до чола.
  • Розкажіть дитині, що позитивного є в дитячому садку. Важливо, щоб малюк не боявся, — тоді йому легше звикати. У жодному випадку не погрожуйте дитячим садком як покаранням за дитячі огріхи, а також за його неслухняність.
  • В дитячий садок дайте дитині улюблену іграшку, щоб вона відчувала частинку своєї домашньої атмосфери.
  • Дізнайтеся, можливо, в цей садок ходять діти ваших сусідів або знайомих. Адаптація пройде легше, якщо в групі дитини є знайомі ровесники, з якими вона раніше гралася вдома або надворі.
  • Відвідайте дитячий садок у той час, коли діти на прогулянці, познайомте свого малюка з вихователем та дітьми.
  • Навчіть дитину відпускати маму, гратися самій іграшками.
  • Кажіть малюку, що це дуже добре, що він доріс до дитсадка і став таким великим.
  • Не обговорюйте при дитині проблем, пов’язаних із дитячим садком.
  • Пам’ятайте, дитина відчуває вашу тривогу!
  • Цікавтеся у вихователів вашої дитини, як вона грається, як спілкується з іншими дітьми.
  • Приймайте почуття дитини.
  • Не обманюйте дитину!
  • Обов’язково повідомте вихователів групи звички та вподобання, про особливості здоров’я і поведінки вашого малюка.

Немає коментарів:

Дописати коментар