пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Дитяча істерика
У сім'ях, в яких маленькі діти, Батьки часто стикаються з ситуаціями, коли у їхніх малюків виникає дитяча істерика. Часті приклади дитячих істерик можна спостерігати в магазинах, коли батьки відмовляються купити яку-небудь іграшку, і дитина спочатку встає, як укопаний,його неможливо зрушити з місця, а потім вибухає гучними криками і плачем.

Дитяча істерика може виявлятися в абсолютно різноманітних формах. Це може бути і ниття, стогони, ор, коли дитина повністю втрачає над собою контроль.

Батьки часто не знають, як реагувати на таку поведінку свого малюка. Для того щоб знати, що робити при істериці дитини, для початку потрібно розібратися в коренях цієї істерики.

·         Одна з перших причин криється в характері дитини. Так, саме в ньому. Адже у маленької дитини вже є свій характер. Хтось обожнює бути в центрі уваги і любить, коли їм захоплюються. І якщо він не отримує від оточуючих того, чого хоче, він вдається до доступних йому способам приковування уваги - крики і гучний плач. Якщо такі істерики у дитини стають постійними, то батькам треба вибудувати свою лінію поведінки.
У першу чергу, ні за що не звертати увагу на таку потворну поведінку дитини. У другу чергу, приділяти увагу дитині, схвалюючи його позитивні риси характеру. Увага для дитини - це питання, відповіді, зацікавленість в успіхах дитини, пам'ять до дрібниць з боку батьків.
·         Друга причина істерик - виховна. Діти можуть закочувати істерику не всім, а тільки тим, хто на неї піддається.
Справитися з таким видом істерик допоможуть тільки завзятість, наполегливість і готовність витримувати "натиски" дитини.
Якщо розібрати на прикладі ситуації в магазині з іграшкою. Якщо ви не проти придбати бажану дитиною іграшку, то краще купіть відразу. Але якщо ви впевнені, що іграшка йому не потрібна, то скажіть чітко і ясно "ні". Найгірша ситуація, якщо дитина буде плакати і кричати, а ви потім йому скажіть: "Добре, купимо, тільки не кричи!". Так, дитина зрозуміє, що він всього може добитися від своїх батьків, головне подовше покричати.
·         Ще одна з причин дитячих істерик криється у фізіології.
Часто у дитини після тривалого неспання виникає необхідність "покричати", витратити енергію, щоб потім спокійно заснути. Так діти знімають напругу. Поки дитина зовсім маленька, це йому необхідно. Але якщо це відбувається з дитиною у віці після 3 років, то це може сигналізувати про перенапруження і втоми у дитини. Якщо довго ігнорувати ознаки втоми у дитини, то це виливається в істерику, немов відбувається коротке замикання. У таких випадках маляті треба допомогти, взяти його на руки, покачати, заспокоїти.
·         Причина істерики може бути і вікова.
Це всім відомі кризи трьох років і подібні. Дитина ні кого не слухає, хоче робити все по-своєму, тобто він хоче самоствердитися, показати своє "Я". Батькам у цей період треба проявляти терпіння і твердість.
Коли можливо, треба дати проявити маляті самостійність. Скажімо, хай сам вирішить, що надіти. Але батьки повинні на самому початку визначити межі того, що можна, а що не можна. Це стосується навіть безпеки їх малюка у відносинах його з іншими.

Найголовніше, батьки ніколи не повинні бути байдужі до проблем дитини, навіть самим дріб'язковим. Встановити контакт і налагодити хороші взаємини - це одна з головних задач батьків у вихованні дитини.

Немає коментарів:

Дописати коментар